Vissza a listaoldalra

Séta pórázon vagy anélkül

Tudtad!?

A közterület belterületi részén, tehát kvázi a mindennapi séta útvonalakon városban kötelező a kutyát pórázon sétáltatni. Elengedni pedig kizárólag az erre kijelölt futattókban szabad.

A közterület külterületi részén a kutya sétáltatható póráz nélkül, kivéve vadászterület és természetvédelmi területen.

Valamint általánosságban szájkosár csak az agresszív kutyán kötelező legyen közterületen. Tömegközlekedésen viszont minden kutyán póráz és szájkosár kötelező.

Mégis ha körbenézünk a városban azt látjuk, hogy még a belváros utcáin is póráz nélküli kutyák szaladgálnak a “gazdájuk” pedig 50 méterre kullog. A parkban behívhatatlan “csak játszani akar” nevű kutya tucatjai szaladgálnak fékezhetetlenül, aminek jó ha a fele tényleg csak játszani akar és nem meguzsonnázni az enyémet.

Nemhogy közterületen, de kutyás strandon nem telik el úgy nap, hogy nem csak szájkosár, de póráz nélkül garázdálkodik agresszív kutya, 0 kontroll mellett.

Eddigi bevezetőm alapján biztosan azt lehetne hinni rólam, hogy egy “bigott pórázmániás” blogposzt következik, pedig éppen, hogy az ellenkezője!

Ugyanis ez csak a gazdán áll, hogy megtanítja-e a kutyájának a kulturált együttélés alapjait, amihez nekem a séta is hozzá tartozik. A kutyának nem kell, legalább is nem kéne, hogy “kötelező póráz fogságon” legyen.

Egyszerűen csak arra van szüksége, hogy olyan gazdája legyen, aki képes döntést hozni helyette és képes megmutatni a mindennapokhoz szükséges szabályokat is.

Ha ideális a kapcsolatom a kutyával, akkor nem jelent gondot a behívás, a gátlás és bátran sétálhatok vele bárhol póráz, jutalomfalat és bármi egyéb kiegészítő nélkül.

Ennek megfelelően nem értek egyet a közterületekre vonatkozó rendelkezésekkel. Mivel az én kutyámnak nem jelent gondot úgy közlekedni, hogy azzal más embertársainkat ne zavarjuk.

Ez egy kulcsmondat ugyanis sajnos a kutyasétáltatás jogi szabályozása addig nem fog, nem tud változni, amíg ennyi a konfliktus kutyás-nem kutyás és kutyás-kutyás között!

Ugyanis nekem, mint kutya tulajdonos felelősséget kell vállaljak a kutyám tetteiért és ha teljesen full cuki, akkor sem hagyhatom, hogy kedvére mindenkihez oda rongyoljon.

-Mert lehet ezzel mást megijeszt, vagy egyszerűen csak nem kutyás és kevésbé találja a saras mancs nyomokat aranyosnak a kabátján, mint “én”!

-Mert lehet a másik kutya nem akar az enyémmel játszani, beteg stb. így kizárólag olyankor engedjük meg kutyusunknak, hogy oda menjen egy másik kutyához, ha annak a gazdája ebbe bele egyezett!

Kutyabarát plázában, étteremben ne engedjük oda kutyusunkat egy másikhoz, mert az nem játszótér és másokat zavarhatunk vele. Valamint kutyás strandon is érdemes megkérdezni, mert lehet a másik gazdi pihenne.

Valamint ez speciális, de ha parkban vagy más közterületen látsz tréningező kutyát, bár szuper zavaró tényező lenne a te kutyusod, de ne engedd oda.

A kulcs az edukáció, hogy minél több gazdi váljon tudatos kutya vezetővé!

Írta: Böröczki Renáta (dog dancing tréner, versenyző és hivatalos FCI Dog Dancing bíró)

Keresés