Vissza a listaoldalra

Mire jó a formálás?

A formálás egy olyan képzési lehetőség vagy módszer, mikor a gazdi nem kér semmit és a kutya mégis kitalálja mire gondoltunk. Mintha egy hideg-meleg játékban vezetnénk rá klikkerrel kutyánkat az elképzelt feladatra úgy, hogy a dicséreten kívül mást nem mondunk neki. Nagyon jó agytorna és segít megismerni kutyánk gondolkodását. Szerintem a formálás a tanítás magasiskolája és érdemes rászánni az időt és az energiát!

Azt nem mondhatom, hogy ez a tanítás legegyszerűbb formája és nem is a leggyorsabb. Dog dancinges szemmel nézve pedig korlátozott a trükkök száma, amit ezzel a módszerrel tanítani lehet. Ne értsetek félre, rengeteg feladatot be lehet formálni, viszont ami dog dancingben is használható, abból van kevesebb.

Ha kutyánk még nem találkozott a formálós játékkal, akkor célszerű úgy kezdeni, hogy leteszünk egy tárgyat a földre és mi is helyet foglalunk. Ehhez a feladathoz fontos, hogy kutyánk klikkeres legyen vagy legyen egy klikk jelölő szavunk.
Elkezdjük nézni a tárgyat és néha a kutyánkra is pillanthatunk.
Amint ő a tárgyra először ránéz, már mehet is az első klikk és a juti. Szépen fokozatosan vezetjük rá sűrű klikkekkel, hogy a tárggyal szeretnénk, hogy foglalkozzon.

Fontos azonban, hogy a tárgy ne játék legyen. Legjobb egy közepes méretű doboz vagy fellépőke. Olyan tárgyat használjunk, amivel korábban még semmilyen feladatot nem kötöttünk össze. Például, ha ismeri a bójához küldést ne bóját tegyünk ki.

Mikor először próbálkoztam a formálással nagyon nem tetszett. Luna nem értette mit akarok és én hiába néztem a tárgyat, amivel szerettem volna, hogy foglalkozzon. Ő mindig úgy mozdult, hogy ne tudjak mást nézni csak őt, egyszóval a képembe mászott. Majd elég hamar megunta, hogy nem történik semmi, lefeküdt és félbeszakadt a formálás…

Ezek után sokáig nem próbálkoztunk, folytattuk a dog dance tanulást és megvezetéssel tanultunk mindent. Nem szeretem feladni a dolgokat, ez talán abból is látszhat, hogy moszkvai őrkutyával dog dancing versenyzek. Tehát a formáláshoz is visszakanyarodtunk és mikor újra elővettem, már sokkal nagyobb sikerem volt. Ehhez az is kellett, hogy a kutyám motiváltabb legyen és jobban érdekelje az, hogy mit szeretnék. A másik nagy hiba, amit először elkövettem, hogy a tárgyat nem a kutya és közém helyeztem el.

Azoknál a kutyáknál, akik nem szívesen vesznek a szájukba tárgyat, nagyon jó lehetőség a formálás. Még a mai napig, ha úgy érzem, hogy Luna kevésbé szívesen veszi a szájába az apportfát, visszalépek és megint beformálom rá. Bójakerüléstől kezdve, targetra lépést, tárgy érintést nózival, tegye rá a fejét valamire vagy szagazonosítást is lehet ezzel a módszerrel tanítani. Persze még nagyon sok minden mást is lehet formálni.

Jó gyakorlást!

Írta: Böröczki Renáta (dog dancing tréner, versenyző és hivatalos FCI Dog Dancing bíró)

Keresés