Vissza a listaoldalra

Nekem a Dog Dancing...

Kiskutyánkkal foglalkozni az egyik legfelemelőbb érzés. Mikor nincs más célod, csak az, hogy boldog kiegyensúlyozott legyen és játszatok közösen egy nagyot. Ezek az első lépések és ekkor még egyikőtök sem sejti, hogy az első pacsik, forgások egyszer egy kűr alap elemei lesznek!

Lunával is valahogy így kezdődött közös pályafutásunk.
Szerettem vele foglalkozni és szívesen tanítottam trükköket neki, amit ő kitörő lelkesedéssel tanult. Csak pár hónap elteltével kezdett el motoszkálni bennem egy gondolat, hogy mennyire jó lenne dog dancingelni.

Ma talán már annyira nem fura gondolat, hogy egy Moszkvai Őrkutyával is lehet táncolni, de akkor még senki sem sejtette mekkora potenciál rejlik benne is! Marina Novosalova és hatalmas újfundlandi kutyusa előadását nézve jöttem rá, hogy a méret a dog danceben sem számít!

Első versenyünkre otthon készültünk fel, de akkor még én is nagyon kezdő voltam, nem csak a kutyám. Mindig szívesen nézem meg az első versenyről készült videót, amin dog dancing helyett inkább egy trükk halmazt lehet látni. Mégis az az érzés, ami aznap hatalmába kerített azóta is elkísér, ez nem más mint a dog dancing világának varázsa.

Miből is áll ez a varázs?
Először is a kiállítások világával ellentétben, itt mindenki bíztatja, bátorítja egymást. Egyszóval hatalmas kutyás közösség vagyunk. A kutyák iránti szeretet, tisztelet köt össze, no meg a kedvenc kutyás sportunk!

Aki táncol a kutyájával tudja mekkora meló van egy esetleg gyengébben sikerült előadás mögött is, vagy azt mennyire hosszú és rögös út vezet az igazi figyelem eléréséig. Ebben a sportban nincsenek „bénák” és mindenki nyertes, hiszen a világ minden kincsénél többet ér a ragyogó szemű négylábú társunk vigyorát látni munka közben, ami tulajdonképpen neki egy egész életen át tartó játék és akkor csináljuk jól, ha mi tudunk a legjobb játszótársává válni!

Korábban a legmerészebb álmomban sem gondoltam volna, hogy létezik ilyen mély, őszinte kapcsolat ember és kutya között. Ez a legfontosabb, amit a dog dancingtől kaptunk!

Írta: Böröczki Renáta (dog dancing tréner, versenyző és hivatalos FCI Dog Dancing bíró)

Keresés