Vissza a listaoldalra

Hogy került közös nevezőre a Moszkvai Őr és a Dog Dance?

Mikor megtudják, hogy dog dancingelek a moszkvai „kislányommal”, általában az első kérdések egyike az szokott lenni, „hogy erre vettem”?

Nem! Természetesen előbb jött Luna és csak utána a DD, na de még ennél a pontnál is furcsán néznek rám. Babaként teljesen átlagos kis moszinak indult, vittük ovizni, szocializálódni még az egyetemre is elkísért. Viszonylag hamar megtanítottam egy-két trükkre, de akkor semmi egyéb célom nem volt, mint boldog perceket együtt tölteni.

Magáról a sportról már hallottam korábban, tetszett is, csak nem gondoltam, hogy alkalmasak lennénk rá, hiszen Luna már 7-8 hónaposan is kisebb póni méretű volt és 35-40 kiló. Aztán láttam egy kűrt, ami még most is könnyeket csal a szemembe, hiszen Marina Novoselova újfundlandival Funnyval hihetetlen magas színvonalú kűrt mutattak be.
Ekkor született meg az elhatározás és sorra kezdtem trükköket tanítani Lunának. Az első versenyünkön még inkább trükk halmazt mutattunk be, mint DD kűrt, viszont már akkor is nagyon eredményesen szerepeltünk és elhoztuk a kezdő osztály III. helyezését!

Első versenyünk után kerestük fel Orsit, aki abban az évben is elnyerte az országos bajnoki címet. A választásom nem az ob cím miatt esett rá, sokkal inkább a Josie-val bemutatott táncuk ragadott magával.
A következő versenyünket kezdő osztályban megnyertük Lunával. Hihetetlen élmény volt és rengeteget fejlődtünk pár hónap alatt. Majd jött a hatvani verseny, ahol 17 indulóból a dobogó II. fokán végeztünk.

Luna kezdetektől imádta a trükk tanulást, a közös idő minőségi eltöltését és ez adott erőt, hogy merjek lépni. A képzése során csak pozitív eszközöket, klikkert, játékot és jutit használok és ez volt a másik, ami Orsiban megfogott, hogy ő is végtelenül pozitív a szó minden értelmében!

A kezdő osztályos versenyeket követően jött a mélyvíz, ugyanis hivatalos osztályban már a kűr közben semmilyen motivációs eszköz nem lehet nálunk és bizony hiányzott, nagyon is!

Írta: Böröczki Renáta (dog dancing tréner, versenyző és hivatalos FCI Dog Dancing bíró)

Keresés