Vissza a listaoldalra

Milyen trükköt tanítsak kölyök kutyámnak?

A közös tanulást minél hamarabb kezdjük annál jobb, viszont van pár alapvetés amivel mindenképpen érdemes tisztában lenni még mielőtt belevágnátok a tréningekbe!

Minden kutya esetében többször rövidebb gyakorlást szoktam javasolni, ez egy kölyök esetében hatványozottan igaz!
Nagyon fontos, hogy egy kölyökkutya terhelhetősége igen alacsony és koncentrálni sem képesek túl sokáig, ezért mindenképpen azelőtt hagyjuk abba a tréninget, hogy nagyon elfáradna vagy megunná. Alacsony elvárásokkal dolgozzunk és sok segítséggel, akkor a siker nem marad el! Valamint merjünk őszintén örülni és a közös interakciót játékkal zárjuk le.

Én is az alapokkal szoktam kezdeni: ültetés, fektetés és állítás. Az utóbbira nagy szükségetek lesz, ha dog dancingelni szeretnétek. Ezzel párhuzamosan el kezdem tanítani az úgynevezett "alap trükköket": forgás, testkerülés, lábszlalom. Statikus trükkök közül pedig a pacsival és a hajollal indítok és ezt követően jöhet a criss-cross tanítása is. Kölyök kutyának a kukucs pozíció után, a mancs a lábon trükköt is szívesen szoktam ajánlani.

Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy nem minden trükk egészséges egy kölyökkutya számára, ugyanis a túlzott terhelés hatására mozgásszervi defomritások keletkezhetnek és felnőtt korára problémák merülhetnek fel. Ezért nagyon fontos, hogy az alábbi trükköket 12 hónapos kor előtt ne kérjük kutyusainktól. Ugrások, kúszás, hátrálás, nyuszi trükk, két lábon állás, "agility" szlalom.

Jó gyakorlást!

A gyakorlásához ajánlom a Platinum Natural jutalomfalatot, valamint a kölyökkutya táplálásához is a legjobb választás lehet a Platinum Natural puppy tápja!

Írta: Böröczki Renáta (dog dancing tréner, versenyző és hivatalos FCI Dog Dancing bíró)

Keresés