Vissza a listaoldalra

Mikor jön el a versenyzés ideje!? - Tippek kezdő felvezetőknek

Mint dog dancing tréner gyakran találkozom azzal a kérdéssel, hogy szerintem készen áll-e az adott páros arra, hogy élő versenyen megmutassák a tudásukat. Ezzel a blog bejegyzéssel szeretnék egy kis segítséget, útmutatást nyújtani minden kezdő Dog Dancer számára.

Általában első körben a videós versenyeket szeretem ajánlani, hiszen a videót akár többször is fel lehet venni és kisebb a nyomás a gazdin. Mivel első megméretettésről van szó, általában így is nagyon izgulnak és a "tökéletes" kűrt várják megszületni. El kell áruljam, hogy a "tökéletes" kűr nem létező ábránd, vannak nagyon-nagyon jól sikerült kűrök, de azt kell mondjam, hogy még profi szinten is vannak bakik. Az már más kérdés, hogy egy tapasztalt felvezető egészen mesterien tudja elrejteni ezeket a hibákat.

Tehát amit javasolni szoktam akár videós versenyről, akár élő versenyről beszélünk, hogy ha valamit kutyusunk nem csinál meg vagy mást csinál, akkor ne kezdjünk el ragaszkodni eredeti terveinkhez és imprózzunk annyit, hogy eladjuk; mi ezt pontosan így terveztük.

Míg egy videós versenyre, akár már pár hónap alatt fel tudnak készülni a párosok, addig egy élő versenyen való indulás sokkal összetettebb. Ugyanis nem csak a trükköket kell megtanítanunk és összeállítani a kűrt, hanem külső helyszíneken is megfelelő mennyiségű időt kell eltöltsünk tréninggel, ahhoz hogy kiskutyánk tudása magabiztos legyen. Továbbá egy nagyon stabil lábakon álló kézbentarthatóság és szoros, mély kapcsolat kell legyen a kutya és felvezetője között! Ha ezek adottak, akkor a legjobb úton járunk és bátran elindulhatunk első élő versenyünkön.

Mivel elég nagy izgalmakkal jár az első megméretettés, ezért én a hobby open kategóriát szoktam javasolni, ahol a párosokat nem egymáshoz viszonyítva értékelik, hanem mindenki saját szintjéhez képest kap visszajelzést és építő jellegű kritikát.
Ezt követően szoktam javasolni a kezdő osztályban való indulást, ahol még mindig lehet a gazdinál jutalomfalat, viszont már a hivatalos osztályokban használatos pontozás alapján helyezések születnek. Kezdő osztályban való versenyzéssel párhuzamosan, otthoni és idegen pályás edzések során már elkezdhetjük felkészíteni kutyusunkat arra, hogy egy napon hivatalos osztályban is helyt tudjunk állni.

A hivatalos osztályokban már nem lehet a felvezetőnél semmilyen jutalom, se kajcsi, se zsákmány. Ez egy folyamat, ami során kutyáinkat felkészítjük arra, hogy képesek legyenek több percen keresztül koncentrálni és kvázi megerősítés nélkül dolgozni. Itt lép a színre a legfontosabb esszenciája a dog dancingnek, ugyanis egy mély, meghitt kapcsolat lehetővé teszi, azt hogy kutyámat szociálisan megerősítsem kűr közben is egy dicséret, mosoly formájában.
A végén pedig óriás jacpot jár a ringen kívül. Megkaphat minden finom falatot, a kedvenc játékát és óriási simit.
Tanítványaimat ezen az úton célom végig kísérni!

Írta: Böröczki Renáta (dog dancing tréner, versenyző és hivatalos FCI Dog Dancing bíró)

Keresés