Vissza a listaoldalra

Miért a kutya az ember legjobb barátja?

Blog sorozatunkat egészen a kezdetektől indítanánk és bevezetésképpen a legismertebb mondás alapját is megvizsgáljuk, miszerint a kutyák a legjobb barátaink. Hiszen, ha a faj ismerete nélkül vizsgálnám az egyedeket vagy a fajtákat, könnyen abba a hibába eshetnék, amibe a nagy többség is, mikor megállapítják, hogy „a moszkvai őrkutya nem való arra a bohóckodásra, amit dog dance-nek hívnak”.

Tehát szeretném más megvilágításból bemutatni földünk egyik legkülönlegesebb élőlényét a kutyát, aki szívesebben tölti az emberrel az idejét, mint a saját fajtársaival! Közel 10 ezer év közös evolúció során érzékeny lett gesztusainkra, megtanult megérteni minket és az élet minden területén segítségünkre vannak.

De miért van az, hogy egy objektum őrzésre kitenyésztett moszkvai, a nyúl vadászatra specializálódott agár vagy egy útszélén született keverék is megállja a helyét a dog dance nevű sportban? A válasz nemes egyszerűséggel mind kutya, mind arra született, hogy a gazdit imádja!

Hosszú szelekciós munka nyomán jöttek létre a vadász-, terelő-, pásztor- és minden egyéb kutya fajta, illetve típus. A legnagyobb különbség a fajtákban, hogy akik tenyésztésük során olyan munkát végeztek, ahol kooperálni kellett a gazdival és a másik vonalnál pedig önálló munkát várt el az ember. Igazából napjainkban azok a tipikus „sportkutyázásra megfelelő” egyedek, akiknek már az ősei vérében is az emberrel való közös munka végzés volt a dolga, ilyen például a border collie, ausztrál juhász, malinois és a német juhász is.

A következő ponthoz érve azt hihetnénk, hogy a „többségnek” mégis igaza lett, hiszen a fajták másik fele nem az emberrel kooperálásra lettek szelektálva és a feladata önálló munkavégzés és döntéshozás volt a kitenyésztés során. Viszont azt hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ez a tény nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy ők is ugyanolyan sikeresen dolgozzanak együtt társukkal! Lehet több munka és idő, de az ebbe a csoportba tartozó moszkvai őr, agár, kuvasz és még sok más kutya ugyanúgy képes a közös tanulásra gazdájával.

A kutya magában rejti képességét annak, hogy velünk kommunikáljon és ez nem a fajtájától vagy méretétől függ. Ha a gazdi dog dance-re, obedre adná a fejét egészen biztos, hogy a megfelelő nyelven szólva, bármilyen négylábú szívesen csatlakozik majd, hiszen nekik ez nem más, mint játék!

Írta: Böröczki Renáta (dog dancing tréner, versenyző és hivatalos FCI Dog Dancing bíró)

Keresés