Vissza a listaoldalra

Dog Dancing-ről gazdiknak , avagy mi az a kutya tánc

Sokan mikor megtudják, hogy Lunával a Moszkvai Őrkutyámmal dog dancing versenyzők vagyunk, nagyon meglepődnek. Általában azért, mert a fajtáról se hallottak, nem hogy magáról a sportról.

Ha röviden kéne jellemezzem azt mondanám, hogy szinkron mozgás kutyával zenére, ahol a felvezető és kutyája egy kűrt mutatnak be. A sport alapját az obedience sportág adja, tehát az engedelmes ágazatra épül. Ám azzal ellentétben a dog dancing-ben sokkal kevesebb a megkötés és mindenki saját stílusának megfelelően tud kibontakozni. Nincs megszabott tételsor, amit a kutyával be kell mutatni, azt csinál a felvezető és kutyája amit szeretnének és a kutya szívesen végrehajt.

A Freestyle ágazatra ez teljes mértékben igaz, mindenféle trükk elképzelhető, ami nem veszélyezteti a kutya egészségét. A HTM, vagy Heelwork to music kategóriában ugyan annyi megkötés van, hogy nagyrészt labnál követésből áll. Ám ezt is 8 felé pozícióban és pozíciónként 3 felé írányban lehet bemutatni, előre, hátra és oldal irányokba.

Egy dog dancing kűr témáját tekintve lehet táncos vagy egy történet bemutatása, ezért nem szükséges, hogy minden gazdi balett táncos legyen. Sőt a bírók azt szeretik legjobban, ha a zene és produkció egyaránt passzol a páros habitusához. Ezért a zene választásnál fontos figyelembe venni kutyánk karakterét és szem előtt tartani, hogy mi az, ami zeneileg hozzánk is passzol.

Nem titok, hogy a dog dancing szerelmese vagyok! Annyi mindent kaptam a sporttól az elmúlt években, hogy megszámlálni is alig lehet. A legfontosabb mind közül a kapcsolat, ami Luna és köztem van. Szavakkal leírni nem lehet, ezt csak átélni és minden egyes gyakorlás alkalmával újra és újra megélni. A motiváció, a pozitív megerősítés és az a fajta változatosság, amit kínál a sport, lehetővé teszi, hogy bármelyik kutya ennyire bensőséges kapcsolatba kerüljön gazdájával!

Ezért is fontos kiemelnem, hogy ez nem csak a border colliek sportja. Minden olyan kutya örömét leli benne, akit gazdija pozitívan, motiválva tanít. Azon túl, hogy bármelyik kutya képes lehet a trükkök, kombinációk elsajátítására, ugyanúgy eredményes és sikeres is lehet a sportban. Hiszen a gyorsaság nem feltele a magas szintű kivitelezésnek!

Minden olyan gazdinak és kutyusának ajánlom ezt szuper közös tevékenységet, akik csak szorosabb kapcsolatra vágynak kutyájukkal. A dog dancing sport lehetőséget ad arra, hogy kutyánk boldog és kiegyensúlyozott életet éljen.

Keresés