Vissza a listaoldalra

Kűrtervezés - milyen egy jó dog dancing előadás?

Először is, mi az a kűr!?
A dog dancing-ben azt az előadást, amit versenyen mutatnak be a párosok, kűrnek nevezzük. Fontos, hogy a produkciónak van egy konkrét témája, eleje és vége, valamint a trükkök átkötésekkel vannak egymás után összefűzve. A felvezető, azaz a gazdi a kűrnek megfelelően van felöltözve és ezáltal kihangsúlyozza a kűr mondanivalóját. A felvezető a kűr során mozgásával tudja a művészi hatást emelni, viszont fontos hogy a kutyán van mindig a hangsúly és "letáncolni" nem szabad.

A zeneválasztás során fontos, hogy olyan dalt érdemes választani, ami a kutya személyiségéhez, energiaszintjéhez passzol és mindezek mellett még a gazdi is szereti és sajátjának érzi.

A kűr témáját tekintve lehet történetes vagy lehet táncos, illetve ezek kombinálhatóak is. Amikor egy új zenés produkciót tervezünk először vagy kitaláljuk a sztorit és ahhoz keresünk megfelelő zenét vagy, ha a zene van meg először, ahhoz igazíthatjuk az előadni kívánt történetet. Ha sztorit szeretnénk bemutatni érdemes rá figyelni, hogy egyszerű legyen és mindenki számára érthető, nyelvtől és korábbi ismereteketől független, hiszen egy külföldi bírónak is értenie kell.
Ha egy mese adaptációt készít valaki, akkor az eredeti történet ismerete nélkül is érthető kell legyen egy jó történetes kűr.
Ha táncos koreográfiában gondolkodunk érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen mozgás irányzat az ami szívünkhöz közel áll és ugyanakkor passzol kutyusunk habitusához is, mert lehet, hogy én imádom a rock'n'roll-t, de egy lomhább kutysnak mégsem választhatok pörgős zenét.

Amikor már megvan az ötlet és a zene is és tudom, hogy melyik osztályban kívánok indulni, akkor megvágom a dalt olyan hosszúra, ami az adott osztálynak megfelelő. Ekkor kezdődhet a kűrtervezés igazán nehéz része, a koreográfia összeállítása. Mikor ehhez a ponthoz érkezem van hogy hetekig csak hallgatom a zenét és ötletelek, hogy melyik zenei részre mit lehetne csinálni. Kigondolom a kutyám mozgását és a sajátomat is.
Ezt követően ülök csak le papírral, tollal és a telefonommal kűrt tervezni. Az elején írom a másodperceket vagy a szöveg egy-egy részletét és azt, hogy milyen trükköt kérek és én azalatt hogyan mozgok. Ezzel párhuzamosan igyekszem térben is elképzelni és egyúttal le is rajzolom, mikor melyik részét érintem a ringnek, valamint figyelek arra, hogy a bírók mindig a legelőnyösebb irányból lássák a bemutatni kívánt kűrt.

Írta: Böröczki Renáta (dog dancing tréner, versenyző és hivatalos FCI Dog Dancing bíró)

Keresés