Vissza a listaoldalra

Kezdő dog dancereknek a versenyzésről

Minden kezdet nehéz és nem szabad azt várnunk, hogy már az első alkalommal jön a várva várt siker.

Sokkal fontosabb, hogy kutyánkra koncentráljunk és lássuk meg mi az ő szükséglete!
Egy-egy verseny nem elég ahhoz, hogy kellő módon kiismerjük őt. Azt, hogy mennyi bemelegítést igényel, mennyit hagyjuk pihenni már a versenyt megelőző napokban.
Tehát csak a rutint kell megszerezni és át kell esni az első megpróbáltatáson. Célunk az első verseny alkalmával az legyen, hogy megszerettetjük kutyánkkal a ringet, megmutatjuk milyen jó buli együtt dolgozni és rengeteg juti/játék jár érte!

Fontos azonban kiemelni, hogy ahogy nekünk embereknek, a kutyának is lehet rossz napja, hiszen élőlényekkel dolgozunk. Ha egy kűr nem sikerül úgy, ahogyan mi azt megálmodtuk, kutyáknak akkor is jár a dícséret! Át kell éreznünk a kutya helyzetét, hiszen lehet először jár csarnokban ennyi kutya és ember között, amik számára nagyon magas ingerkörnyezetet jelentenek.
Sok gyakorlás és a koncentráció fejlesztése során tudunk csak eljutni arra a szintre, hogy kutyánk képes legyen mindig minden környezetben csak ránk figyelni.
Egy kezdő kutyától ez tehát nem is elvárható!

Engem is ért már kudarc, mikor 2018-ban, az első freestyle 1-es versenyen Luna nem figyelt és nem volt eléggé motivált. Az volt az első alkalom, hogy élesben, versenyen nem lehetett nálam jutalomfalat és hiányzott nagyon is. Mivel korábbi versenyeinken mindig tudtam a kűr közben jutalmazni, ezért ekkor szembesültem vele először, mennyire nehéz lesz számunkra a jutalom késleltetése.
Még a második free 1-es megmérettetés után is csüggedt voltam, persze csak miután Lunát agyon dicsértem! A siker még ezek után is váratott magára, hiszen a 2019-es évünk Luna könyök műtétjéről és rehabilitációjáról szólt. Csak ezek után, mikor már megéltem azt, hogy lehet többet nem is tudunk együtt táncolni, mikor már nem érdekelt semmi csak az, hogy ne sántítson.
Na ekkor érkezett meg a csoda és lettünk II. helyezettek a 2019-es országos bajnokság F1 osztályában.
Majd 2020 első dog dance versenyén a DIM kupán I. helyezést értünk el igen magas, 155 ponttal!

Dog Dancingelni tehát bármilyen kutyával lehet, erre talán Luna a legjobb példa a műtött könyökével és fajtájával. Csak időre, szakértelemre és jó sok jutalomfalatra van szükség! ;)

Írta: Böröczki Renáta (dog dancing tréner, versenyző és hivatalos FCI Dog Dancing bíró)

Keresés