Vissza a listaoldalra

Hogyan készüljünk hivatalos osztályos versenyre?

Aslannal mi is épp a hivatalos osztályos versenyek kapujában állunk. 15 hónapos kortól lehetséges, hogy kutyusunkkal hivatalos Freestyle 1-es és HTM 1-es osztályokban elkezdjük a versenyzést. A hivatalos osztályokban már nem lehet a kűr közben jutalmazni. A hobbi open és hobbi kezdő szintekhez képest ez órási ugrás, ugyanis ott még lehet nálunk játék vagy jutifalat, amivel kűr közben is tudunk jutalmazni. Ebben a blog bejegyzésben szeretnék pár tippet adni, hogyan készítsétek fel kutyusotokat arra, hogy akár jutifalat nélkül is képes legyen boldogan együtt dolgozni veletek!

Mint a kutyák képzésében, általában itt is az egyik legfontosabb a fokozatosság! Otthoni, nyugodt körülmények között kezdjétek el az úgynevezett "késleltetett jutalmazást". Helyezzétek ki a jutifalatot, akár több pontjára is a lakásnak, úgy hogy a kutya ne érje el. Álljatok a szoba közepére, hogy nagyjából egyenlő távolságra legyetek a kihelyezett kajcsitól. Egy szem jutival csaljátok magatokhoz és kezdődhet is a gyakorlás.

Kezdetben a legegyszerűbb trükköket kérjük. Először egy figyelt, ha szemünkbe néz, "klikk" és szaladunk az egyik kihelyezett jutis ponthoz, ahol megjutalmazzuk és vissza is állunk középre. Majd jöhetnek egyesével a kedvenc trükkjei és később kombinációkat is kérhetünk, tehát több trükk után jön a "klikk" és a jutalom.

Ha már megemlítettem, a másik fontos pillére az eredményes hivatalos osztályos versenyzésnek, a kombinációk! Tulajdonképpen az egész kűr egy viselkedés lánc, amik blokkokból épülnek fel. Gyakorlás közben ezeket a blokkokat megtanítjuk a kutyusunknak. Az egyes blokkok végén érkezik a jutalom és a közös játék. Ahogy haladunk a tréningben, néha blokkokat is kérhetünk összekötve, de figyeljünk arra hogy kutyusunkkal szembeni elvárásokat ne növeljük egyik pillanatról a másikra!

Ezzel egy időben kezdjünk el tréningezni zavaró tényezők mellett is. Fontos, hogy itt viszont sok megerősítéssel és extra finom jutalomfalattal dolgozzatok! Én erre a célra a *Platinum Naturalt ajánlom, nekünk ez vált be a legjobban! Először csak figyelt kérünk, hogy a nagy ingerkörnyezetben is megtanuljon koncentrálni a gazdira. Csak később, mikor már rutin szerűen ajánlja fel a figyelt járókelők vagy akár egy kutyabarát pláza közepén is, ekkor kezdjetek el trükköket és akár rövid 2-3 elemből álló kombinációt gyakorolni.

+1 tipp
Minden séta során érdemes pici tanulós blokkot tartani. Ezeket a gyakorlásokat először a többi kutyától/futtatótól távol kezdjük, majd szépen lassan, minden nappal egyre közelebb gyakoroljunk. Kutyusunk elengedése előtt is kérjünk figyelmet és úgymond "bekapcsolt" állapotból engedjük őt szabadon. Így a behívás is stabilabbá válik és megtanulja azt is, hogy figyelmem kívül tudja hagyni a többi kutyát.

Írta: Böröczki Renáta (dog dancing tréner, versenyző és hivatalos FCI Dog Dancing bíró)

Keresés