Vissza a listaoldalra

Hogyan kezdjem el a formálást!?

A formálás a tanítás magasiskolája, amiről korábbi blogbejegyzéseim között olvashattok is! Mivel sokan megkerestetek, hogyan kezdjetek neki a formálásnak, hozok egy videót nektek erről és le is is írom részleteibe menően a folyamatot.

Első lépésként elengedhetetlen, hogy beklikkerezzük a kutyusunkat. Ha már készség szintjén elsajátítottuk a klikker használatát és kutyusunk is tudja a "klikk" hang jelentését, akkor léphetünk tovább.

A következő lépés az úgynevezett aktivitás játék. Hogy ez mit takar pontosan!? A kutya számára semleges tárgyakat helyezek le és felhívom a kutya figyelmét, úgymond "bemutatom" a tárgyakat. Mivel felkeltem az érdeklődését és kíváncsiságból megnézi mit rakott le a gazdi, egyből megy is neki a "klikk" és eldobom a jutifalatot.
Fontos, hogy az aktivitás játék lényege, hogy a kutya csinálhat bármit, csak ne álljon és engem nézzen. Tehát nem kötelező, hogy ő a tárgyakkal foglalkozzon, ha pont az ellenkező irányba indul el, azért is jár a jutalom. Ahogy a neve is mutatja itt az aktivitásra jutalmazunk, bármit csinál az jó, nincs konkrét elvárásunk. Természetesen a klikkekkel arra igyekszem rávezetni, hogy a tárgyakkal csináljon valamit, de ez nem biztos, hogy már az első alkalommal sikerül. Fontos, hogy ezek az etapok nagyon rövidek legyenek és nagy "jackpottal", jutalommal és játékkal záruljanak.

Amikor kutyusunk már a tárgyakkal aktívan foglalkozik és elkezd felajánlani a tárgyakkal kapcsolatos dolgokat, például ráteszi a mancsát vagy megböki az orrával vagy megfogja, akkor kezdődhet az igazi munka és formálás.

A formálás során már konkrét elképzelésünk van, hogy mit csináljon a tárggyal.
Azonban azt érdemes szem előtt tartani, hogy nem biztos, hogy már az első alkalommal megvalósul az elképzelésünk. Egy formálsos tanítási etap 3, maximum 6 klikkből áll. Tehát egy-egy ilyen formálás, nagyon rövid. Többször veszem elő és amikor már egy lépéssel közelebb jutunk a kívánt trükkhöz, egyből megy a jacpot! Így felépítve a kutyát, nem frusztrálva eljutunk a formálás által ahhoz, hogy kutyusunk ő maga találja ki mi a feladat, az általunk megálmodott trükk.
Azáltal, hogy ő maga jön rá mit szeretnénk tőle, egy sokkal mélyebb és magabiztosabb tudást eredményez.

Írta: Böröczki Renáta (dog dancing tréner, versenyző és hivatalos FCI Dog Dancing bíró)

Keresés