Vissza a listaoldalra

Freestyle vagy Heelwork to music?

Freestyle

A Dog Dancing két divízióra osztható: az egyik a freestyle, a másik a heelwork to music, röviden HTM. Mind a két divízióban a párosok úgynevezett kűrt mutatnak be zenére, a bemutatott előadás lehet történet vagy tánc is.

Ahogy a freestyle elnevezés is mutatja ebben a kategóriában nincsenek megkötések, bármilyen trükköt be lehet mutatni, nincs kötelező eleme a kűrnek. Azért azt fontos megemlítsem, hogy a "bármilyen trükk" azt magába foglalja, hogy a kutya számára veszélyes vagy káros trükköt nem szeretnénk látni. Sőt vannak versenyek, ahol felsorolásra is kerül az, hogy melyek a "tiltó listás" elemek. (Ilyen például a "kézen" állás vagy az a bukfenc, ahol a kutya ténylegesen a gerincén gördül végig.)

A szabadstílus során általában a párosok törekednek arra, hogy egyre nehezebb, látványosabb módon kivitelezett feladatokkal színesítsék előadásukat. Ezekben az osztályokban dominál a távmunka, sőt előfordul, hogy a kutya és a felvezető egymással háttal dolgozik, ami igen nehéz feladat a kutya számára. A hivatalos osztályok 1-3-ig vannak felosztva. Az 1-es osztály a belépő szint a hivatalos osztályok közül, ezt követi a 2-es osztály, ahol már magasabb szintű feladatok kezdenek uralkodni. A 3-as szint pedig már tényleg a "profi" osztály, ahonnan a VB és EB válogatott párosok kikerülnek.

Heelwork To Music

A Heelwork to music kategória ehhez képest sokkal kötöttebb, ugyanis ahogy az elnevezés is mutatja ez a divízió lábnál követésekből épül fel. A HTM kűr során a párosnak 75%-ban ezeket az úgynevezett heelwork pozíciókat kell bemutatnia, a maradék 25%-ban átvezetések formájában mutatható be freestyle elem. Minden trükk freestyle-nak tekinthető az elfogadott 10db heelwork pozíción túl.
A heelwork során a kutya közel dolgozik, itt a technikai pontok a lábánál követések varriációira, irányaira és nehézségi szintjére vonatkoznak. Például egy pozícióban a legnehezebb irány az az oldalazás, amit a kutya felé eső irányba végzünk, miközben a kutya tartja az adott pozíciót.
Ebben a divízióban is érvényes az, hogy a hivatalos osztályok 1-3 közötti besorolás szerint kerülnek meghírdetésre a versenyeken.

Írta: Böröczki Renáta (dog dancing tréner, versenyző és hivatalos FCI Dog Dancing bíró)

Keresés