Vissza a listaoldalra

Fókusz tréning

A koncentráció tudatos tanítása az egyik legfontosabb eleme a dog dancingnek, de bátran állíthatom, hogy bármilyen kutyás sportba kezdtek, a figyelem mindennek elengedhetetlen alappillére. A mindennapos közös életet pedig nagyban megkönnyíti egy olyan társ, akinek a figyelmét könnyen eltudom kérni még egy nyüzsgő nagyváros közepén is.

Na de miből is áll a tudatos fókusz építése és mik azok a nüansznyinak tűnő, ám mégis roppant fontos alapvetések, amivel garantált a fejlődés!? Alábbi blogbejegyzésünk során ezekre keressük a választ.
Tarts velünk!

Sok mindennek adunk nevet és a trükköket, feladatokat is ellátjuk hozzájuk tartozó vezényszavakkal, akkor miért pont a "figyel" maradna ki a sorból! Az viszont, hogy mikor kapcsolok vezényszót egy adott cselekvéshez már egészen más tészta. Mondogathatom a kutyámnak, hogy "figyel", ha nem találkozott még korábban a feladattal. Ezért az első lépésként úgynevezett, elkapással kezdem el tanítani neki, hogy nézzen a szemembe, amint egy pillanatra is felnéz a szemembe, egyből megy a "klikk" és a jutalom!
Fontos! Ne legyen a kezetekben jutifalat, természetesen álljatok egy helyben, kutyusotok pedig veletek szemben üljön.

Amikor pár vagy jópár jutalmazást követően már gyorsan és stabilan ajánlja fel a szembe nézését, hozzá kapcsolhatjátok a vezényszót: "figyel".
Fontos! Akkor mondom neki a "figyelt", amikor épp rám néz. Miután kimondtam a vezényszót, továbbra is koncentrál, megy a "klikk" és a jutalom. A koncentráció gyakorlása nagyon nagy összpontosítást kíván meg kiskutyánktól. Ezért érdemes kezdetben egészen rövid blokkokban gyakorolni és ováció közepette a nagy fokú koncentrálásból átváltani egy kiadós közös játékká.

Fokozatosan növeljük az ingerkörnyezetet, kezdetben gyakorolhatjuk otthon a lakásban/házban, majd következhet a saját kert vagy lépcsőház és az utca először kevésbé forgalmas időszakban, majd csúcsidőben is. Ezzel párhuzamosan elkezdhetjük növelni a két jutalmazás közötti időt.
Fontos! Egyszerre csak egy dologban nehezítsünk, a jutalmazások gyakoriságát először szintén ingerszegény környezetben kezdjük el és csak fokozatosan haladjunk a nehezebb felé. Amikor elég jól megy egy helyben ülve, kérhetjük tőle séta közben is!

A jutalomfalat "erősségét" igazítsuk a környezethez. Otthoni tréning során én mindenképpen a kutya saját tápját javasolnám, nálunk a Platinum Natural vált be erre a célra. Minden kutya más és más, ha über jutifalat motivált a kutya elképzelhető, hogy az utcai tréningez is jó lesz a táp. Viszont kevésbé driveos kutyák esetében előfordulhat, hogy kicsit extrásabb, incsiklandóbb falatra lesz szükségetek. Nálunk Luna, a moszkvai őr kutyám ilyen, neki a Természetes Kutyavilág halhús kockája az, amivel akár a tömegközlekedésen is könnyedén elkérhető a megtisztelő figyelme. Fontos! Nincs nagyobb érték, mint a kutyusunk figyelme, merjünk őszintén örülni és kiemelkedő jackpottal jutalmazni, ha egy-egy számára nehéz szituációban is képes helyt állni és a gazdira összpontosítani.

Ha további kérdéstek van a témában, forduljatok hozzánk bátran!

Írta: Böröczki Renáta (dog dancing tréner, versenyző és hivatalos FCI Dog Dancing bíró)

Keresés