Vissza a listaoldalra

Dog Dancing versenyzés - Milyen osztályban induljak?

Sok kérdés érkezik hozzám a versenyzéssel kapcsolatban, mivel hivatalos dog dancing bíró vagyok. Nagyon sokan most kezdték a dog dancinget, valamint az elmúlt időszak karanténos mivoltja miatt nem voltak versenyek sem egy ideig, ezért a következő blogbejegyzés a versenyeken lévő osztályokról hivatott felvilágosítást adni.
Persze van dog dancing szabályzat, amit mindenkinek ajánlok olvasgatni mielőtt versenyezne!

Mivel általában a kezdő dog dancerek először a freestyle kategóriába szeretnek bele és ebben a divízióban is terveznek versenyezni, ezért a freestyle kezdő kategóriát vetném össze a hobby opennel.

Hobby open kategóriában mindenki indulhat, aki még nem versenyzett és az is aki akár már évek óta dog dancingel és profi szinten van. Ebben a kategóriában nincsenek helyezések, a párosokat nem egymással vetik össze. A kűr bemutatása során lehet jutalmazni játékkal (Peak Creative) és jutalomfalattal (Platinum Natural, Természetes Kutyavilág) is. A bemutatott előadást a bírók egy szöveges értékelés során véleményeznek úgy, hogy kiemelik a páros erősségeit, valamint építő jellegű kritikával segítik a páros fejlődését. Javaslom mindenkinek, aki élete első versenyén vesz részt, hogy hobby open kategóriában induljon, hiszen az első fellépés önmagában is elég izgalmat rejt. Mai napig én is szoktam kutyáimmal hobby openben indulni. Például ha egy új kűr van készülőben és szeretném a haladó kutyámat a kűr során jutalmazni, valamint ha bírálok nem versenyezhet hivatalos osztályban, ilyenkor is hobby openben tudok tréningezni.

A freestyle kezdő kategóriában is lehet jutalomfalat (Platinum Natural, Természetes Kutyavilág) vagy játék (Peak Creative) a felvezetőnél és jutalmazhat a kűr során. A freestyle kezdő azonban sok más szempontból inkább a hivatalos freestyle osztályra hasonlít. A pontozási rendszer amiben a párosok értékelve vannak megegyezik a hivatalos osztályban használatos pontozással. A kezdő osztályban helyezések vannak, tehát itt már a versenyzés ténylegesen megjelenik. A kezdő osztályban egy páros maximálisan 3 alkalommal indulhat el, utána köteles vagy feljebb lépni hivatalos 1-es osztályba vagy indulhat hobbyopen kategóriában. Ha valaki megnyeri a kezdő osztályt utána már nem illik kezdő osztályban indulni.

A hivatalos freestyle osztályban történő versenyzés során a felvezetőnél már nem lehet jutalomfalat vagy játék. A versenyzők pontozva vannak és a pontozás alapján szerznek feljebb lépő pontokat. Ahhoz hogy freestyle 1-es osztályból feljebb tudjunk lépni 2-es osztályba, legalább 2 feljebb lépő pontot kell szerezni.
Fontos, hogy a FCI és DDI versenyek szabályzata bizonyos pontokban eltér, ezért mindenképpen érdemes átolvasni azt a szabályzatot, amelyik szervezet által meghirdetett versenyen kívánunk indulni.

Írta: Böröczki Renáta (dog dancing tréner, versenyző és hivatalos FCI Dog Dancing bíró)

Keresés