Vissza a listaoldalra

Dog Dancing - Művészet vagy Cirkusz?

Aki dog dancingel, annak egyenesen fáj ha ezt a gyönyörű kutyás sportot lealacsonyítják arra a szintre, amit a cirkuszok képviselnek. Velem is előfordult nem is egyszer, hogy akár a közösségi oldalakon megosztva egy-egy Lunával közösen táncoló videómat támadás ért. Olyan is volt, hogy ismerősömnek mutattam büszkén az egyik versenyünkről készült videót és a véleménye az volt, hogy "ez olyan mint a cirkusz". Majd arról is felvilágosítást kaptam, hogy egyszer beszélt egy idomárral és hát ő tudja, hogy ezeknél a gyakorlatoknál bizony oda kell csapni. Én csak álltam, pislogtam és nem is akartam hinni fülemnek. Szépen türelmesen neki láttam, hogy újra és újra kiálljak a dog dancing mellett, ami több egy kutyás sportnál, egyben művészet és még véletlenül sem összekeverhető a cirkusszal.

No de miért is annyira különböző ez a két trükkökkel foglalkozó tevékenység és miért keverik össze az emberek? A nagyközönség számára a cirkusz egy ismert fogalom, amihez sokszor társítanak negatív érzelmeket, akár kiképzésről vagy az állatok szükségleteiről esik szó. Sok olyan videó látott már napvilágot, ahol a cirkuszi állatokat valamilyen kényszerítéses módszerrel vesznek rá mutatványokra. Egyre több országban döntenek úgy, hogy a vadállatok cirkuszban való szerepeltetését betiltják, van ahol a háziállatokét is.

Szerintem a vadállatok nem a cirkuszba valók és a háziállatok cirkuszban való szerepeltetésével sem értek egyet. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy nem lehet ellenőrizni milyen kiképzést alkalmaznak és hogyan szállítják az állatokat, az pedig egyenesen biztos hogy nincs elegendő hely a megfelelő életterük biztosításához.

Mindezek összessége általánosan jelen van a köztudatban. Ha pedig meglátnak az emberek egy nem mindennapi videót, ahol a kutya pörög-forog, akár még két lábra is áll, egyből az idomításra és azok eszközeire asszociálnak. Viszont a dog dancing szerencsére egy olyan kutyás sport, ahol kizárólag a pozitív megerősítésen alapuló tanítási technikákat részesítjük előnyben. Célunk hogy a kutyákkal egyedülállóan mély és kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatot tudjunk kialakítani. A versenyeken pedig a bírók nézik a csapatmunkát és azt, hogy a kutya mennyire felszabadult és boldog. Egyszóval kiszűrik a rostán, ha valaki lenyomja a kutyáját, ahelyett hogy megfelelően motiválná. A szabályzat tiltja, hogy a kutyával a ringben a gazda bármilyen téren méltánytalan módon bánjon, ez egyértelmű kizárást jelent. Igazából szerintem ez a legfontosabb különbség a cirkusz és a dog dancing között. Ugyanis a dog dancing szabályzata lehetővé teszi az "ellenőrzést", a cirkusz világában viszont senki nem kérdezi meg az állatoktól, hogy boldogok-e.

A dog dancing nem csupán sport, hanem művészet is egyben. A felvezető mozgásával és saját előadásmódjával, a kutyusa pedig a bemutatott trükkök által mutatják be a koncepciójuk alapján elkészített kűrt. Viszont nagyon fontos, hogy ezek a trükkök nem veszélyeztethetik a kutya egészségét. Vannak olyan versenyek, ahol bizonyos trükkök be is vannak tiltva. Ahol pedig nincs tiltás, ott azt figyelik a bírók, hogy a kutyának nehezére esik-e az adott mozgás végrehajtása. Ha például egy ugrás után rosszul érkezik és látványosan sántít, a párost ki is zárhatják. Egyszóval a dog dancingben mi vagyunk a kutyáért. Az első az ő biztonságuk és boldogságuk.

Ezek a tréningek szuper lehetőséget adnak arra, hogy minőségi időt töltsünk együtt kedvencünkkel. A tanulás és a közös gyakorlások alkalmával rengeteg finom falatot kapnak jutalmul, például *Platinum Naturalt vagy játékot és simit. A kutya egy domsztikált faj, az emberrel kooperál közel 10.000-30.000 ezer éve. A modern világban eltűntek a hagyományos feladataik. Viszont az igényük a gazdával közös elfoglaltságokra ugyanúgy megvan. A dog dancing ideális lehetőséget nyújt fajtától és kortól függetlenül, ahhoz hogy kutyáink mentális és fizikális szükségleteit megadjuk számukra.

Írta: Böröczki Renáta (dog dancing tréner, versenyző és hivatalos FCI Dog Dancing bíró)

Keresés