Vissza a listaoldalra

Táplálás és jutalmazás. Milyen a jó jutalomfalat?

A kérdésre a legegyszerűbb válasz: az amelyik kell a kutyánknak! Viszont, ha jobban elmerülünk a témában fontos azzal a kérdéssel is foglalkozni, hogy melyik feladathoz milyen „értékű” jutalmat érdemes használni. Valamint a kézből etetés kérdésköre is szorosan kötődik a jutalomfalat kiválasztásához. De mielőtt egyből a közepébe vágnánk kezdjük a táplálási lehetőségekkel.

Legtöbb kutyatartó az általános normáknak megfelelően táppal etet, amelyekből a legkülönbözőbb ár fekvésen a legsilányabbtól, egészen a szuper prémium minőségig megtalálható csirkés, bárányos, halas stb. ízesítésü táp. Aki komolyabban foglalkozik kutyája tanításával, egészen biztos a táplálás terén is jobb minőséggel támogatja az aktívan sportoló szeretett 4 lábúját, ezért magáról a táp választásról nem ejtenék több szót.

Egyre népszerűbb azonban a minél természetesebb módon való étkeztetés is, az úgynevezett „barfozás”, azaz a nyersetetés. A farkasok értendjéhez való visszatérés lehetővé teszi, hogy a gazdi lássa és összeállítsa, hogy mit eszik a kutyája. Sok utána olvasás és hozzáértés kell, hogy valaki jól csinálja és természetesen sokkal több macerával jár, mint a táp.

Lunával mindkét tábort megjártuk, prémium tápon nőtt fel, majd váltottunk barfra. A nyersetetés alatt döntöttem el, hogy kézből fogok etetni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy agyon dolgoztatom minden étkezésnél, hanem azt, hogy a minimum amiért enni kap, hogy figyel. Azt nem mondom, hogy egyszerű volt és termesztésen túl guszta sem.
Tehát a tréningjeink során a nyers husit használtam akkoriban, ami egyben a vacsi is volt neki. Nekünk a koncentráció fejlesztésében nagyon nagy szolgálatot tett és tesz is a mai napig, hogy kizárólag kézből és feladatért kap enni.

Ma mégis a Platinum Natural támogatásával táppal etetek, aminek az egyik oka Luna allergiája. Amíg nyersen evett a csirkehús gyakori eledele volt, amit teljes mértékben kiiktattunk étrendjéből. Viszont a monoproteines, magas nedvesség tartalmú Platinum tápoknak van egy másik előnyük is a nyerssel szemben: mindenhova könnyedén magammal vihettem és szintén imádja. Korábban is kértem rövid szakaszokon séta során figyelt, de amíg nyersen evett, nem tudtam elég jó jutalomfalatot magammal vinni, ami überelhette volna azt. Mindez szokás kérdése, mióta megint tápozunk az otthoni gyakorlások is 90%-ban táppal történnek, csak az extra feladatért jár extra juti. Sétákra szintén a tápot viszem és így ugyanolyan lelkesedéssel dolgozik kint is a „vacsiért”!

Ha új helyre megyünk, vagy más kutyásokkal együtt gyakorlunk, sokkal magasabb értékű jutalmat viszek, hiszen neki is nehezebb magasabb ingerkörnyezetben csak rám figyelni. Ezeket a kivételesen finomfalatokat tartogatom a versenyekre is, oda mindig többféle finom falattal készülök. Luna beteg lába miatt szigorú súlykontrollra van szükség, ezért sem kap a hétköznapokban plusz jutalomfalatot, de ezek mind hozzájárulnak a figyelem és a kapcsolatunk fejlődéséhez is. Mióta kizárólag kézből etetem és tudatosan tervezem a séták/gyakorlások arányát, ami elsősorban a beteg lábát hivatott megóvni, azóta fejlődött kapcsolatunk rengeteget!

A trükkök tanításánál is jól jön, ha nem pörög túl egy-egy túl finom falat miatt és táppal megvezetve lépésről lépésre építhetjük fel a feladatot. Ilyen lehet minden olyan nagy koncentrációt igénylő mozgás, mint a keresztlépés és az oldalazás is ide tartozik. A finomabb falatoknak tehát megvan az a hatása, hogy felpörgeti a kutyát, akár egy labda. Régebben én is labdával vagy más játékkal ösztönöztem Lunát, hogy a már megtanult mozgásokat pl szlalomot/forgásokat gyorsabban végezze el.
Sok kutya nem labdás és vagyunk mi, ahol Luna a beteg lába miatt nem labdázhat. Én a pörgetést extra finom jutival kecsegtetve oldom meg. A dog dancing-ben hosszabb perceket kell jutalom nélkül végig dolgozzanak a kutyák. Lunával elértünk arra a szintre, hogy képes koncentrálva, moszkvaihoz képest magasabb energiaszinten végig dolgozni 3 percet is. Ez persze hosszú évek munkájának gyümölcse!

Írta: Böröczki Renáta (dog dancing tréner, versenyző és hivatalos FCI Dog Dancing bíró)

Keresés